Mam dylemat jak nazwać to ciasto. W ksiażce, z której go robiłam (Ciasta świata) nazywa się makowiec bez mąki, ale to jest też bezglutenowe ciasto czekoladowe z makiem . Więc w skrócie – mak, czekolada, gluten free
4 duże jajka / 125 g masła / starta skórka z cytryny / 2 łyżki dobrego kakao / 100 + 50 g cukru pudru / 160 g mielonego maku
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wysmarować masłem okrągłą formę o śr. ok. 21 cm.
Mikserem ubić żółtka, miękkie masło, startą skórkę z cytryny i cukier puder, aż masa stanie się gęsta i gładka. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka, pod koniec dodając 50 g cukru pudru. Miksować, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Mak wymieszać z masą żółtkową, dodać białka i delikatnie wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i wygładzić wierzch. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka.
Nazwa jest nie istotna. Ciasto jest piękne i na pewno smaczne.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie