To już trzecia u mnie słatka pieczarkowa. Tym razem siostry Anastazji z książki „123 sałatki i surówki„.
1/2 kg pieczarek / 1 czerwona cebula / 4 jajka / 3 ogórki kiszone / 1 mała papryka czerwona / 1 mała papryka żółta / 2 jabłka / 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub szczypiorku / 1 mały majonez / 2 łyżki ketchupu / sól, pierz, ew. sok z cytryny
Pieczarki oczyścić, gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (lub odrobiną kwasku cytrynowego) ok. 10 min, ostudzić i pokroić w plasterki. Cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Jabłka obrać, pokroić w małe plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w półplasterki. Wugotowane jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez wymieszany z ketchupem i doprawić do smaku.