Kolejny zdrowy, wegateriański, bezmięsny pasztet do chleba. Tym razem z cieciorki i selera. Polecam również pasztet z czarnej fasoli i sojowy.
200 g ciecierzycy (suchej) / 1 seler (ok. 50 dag) / 2 duże cebule / 3 jajka / sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa / ew. pestki do posypania
Cieciorkę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy około 30 minut. Seler obieramy i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Wszystkie składniki studzimy, po czym miksujemy blenderem tak długo, aż będziemy mieć konsystencję kremu lub musu. Na koniec dodajemy surowe jajka, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy, aż do połączenia wszystkich składników. Masę na pasztet przekładamy do blaszki 15x30cm lub do keksówki o wymiarach 25x10cm i posypujemy dowolnie przyprawami i prażonymi pestkami dyni (pestki prażymy na suchej patelni, po przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony.
Źródło: SmakZdrowia
A można cieciorkę z puszki ???
Pyta…leniwa 🙂
Pewno, że tak. Ale wtedy pewnie 2 puszki.
Wczoraj piekłam ten pasztet jest wspaniały.Dodałam więcej przypraw tj:czosnek niedzwiedzi i pieprz cayenne bardzie na ostro.Wyszedł pyszny.Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę 🙂
A można użyć selera naciowego?
Pewnie można, ale nie zamiast zwykłego korzenia, tylko ew dodatkowo, bo obawiam się że sie rozsypie pasztet, nie bedzie „zbity”.