Takie ładne, smaczne pomarańcze. Po ugotowaniu w syropie cukrowym są miękkie, a obtoczone czekoladą – pyszne. Smak ich bardzo nam coś przypominał, ale długo głowiliśmy się co, na pewno coś z dzieciństwa. I chyba chodziło o galaretki pomarańczowe, były kiedyś takie..?
300 ml wody / 300 g cukru / 1-2 pomarańcze / 100 g gorzkiej czekolady / 50 g mlecznej czekolady
Pomarańcze sparzyć, pokroić na plasterki grubości 5 mm. Wodę zagotować z cukrem i włożyć do niej plasterki pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Plasterki pomarańczy powinny być szkliste, a skórka miękka. Wyjąc pomarańcze i wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, plasterki pomarańczy zanurzać w niej do połowy i odkładać na pergamin, aby zastygły.
More from my site
Categories: Ciastka, babeczki i muffinki, Domowy wyrób