Jedne z naszych ulubionych! Najlepiej smakują na drugi dzień jak się dobrze zamarynują i przejdą przyprawami (przeżrą jak to mówi mój mąż).
pół kg śledzi / 3 cebule / 100g przecieru pomidorowego / 4 łyżki octu winnego / pół szkl oleju / łyżeczka cukru / 2 szt ziela angielskiego / listek laurowy
Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki, i zeszklić na na kilku łyżkach oleju.
Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, ocet, resztę oleju, przyprawy i gotować minutę. Zostawić do ostygnięcia.
Zimny sos wymieszać ze śledziami.
Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
More from my site
Categories: Pomorze i Kaszuby, Przekąski, Sałatki