Jest to przepis na pierniczki na „ostatnią chwilę”. Tzn. nie trzeba czekać, aż zmiękną, są „jadalne” od razu po upieczeniu 🙂 Przepis na pierniczki świąteczne jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Najlepsze są te w polewie lukrowej!
Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki pszennej / 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej / 2 duże jajka / 130 g cukru pudru / 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego / 100 g łagodnego miodu np. akacjowego / 1 łyżka przyprawy do piernika / 1 łyżka kakao / 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Jak zrobić lukier? Do miseczki wbiłam białko jaja, dodałam sporą szklanę cukru pudru i ucierałam drewnianą łyżką, aż zrobiła się błyszcząca, trochę gęsta pomada. A z tym już robimy co chcemy, jak nas fantazja poniesie 🙂 Można wykałaczką się bawić i coś rysować. Ja łyżką drewnianą „rysowałam” esy-floresy 🙂
Wesołych świąt!
Pierniczki wyszły idealne! Bardzo dziękuję za przepis