Sernik na spodzie z pokruszonych herbatników z dodatkiem przyprawy do piernika, a w serniku niespodzianki w postaci nadziewanych pierniczków. Bardzo świąteczna wersja sernika.
Spód: 2 paczki herbatników (ok. 120 g) / 1 łyżka cukru pudru / 1 łyżeczka kakao / 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej / 60 g masła
Masa serowa: 1 kg sera białego 2-3 krotnie zmielonego / 5 jajek / 250 g cukru / 100 g masła / 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku / 1 łyżka kaszy manny / 1 łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo: 350-400 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie / czekolada lub polewa czekoladowa na wierzch
Herbatniki zmielić, wymieszać z cukrem pudrem, kakao i przyprawą piernikową, a następnie połączyć z miękkim masłem (najłatwiej zrobić to malakserem). Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę należy wsypać do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, równo rozprowadzić i docisnąć do spodu. Odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka, zmielony ser i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć, po czym delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek, kaszą manną oraz aromatem rumowym.
Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć około połowę (nie więcej – może być troszkę mniej) masy serowej i wyrównać. Na tym ułożyć pierniczki, najlepiej w równe rzędy, a następnie przykryć resztą masy serowej. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak zostawić do wystygnięcia.
Upieczony i wystudzony sernik posypać startą czekoladą lub oblać polewą.