Do wigilijnego barszczu, oprócz uszek, przygotowuje się również krokiety. Dzisiaj prezentuje krokiety z kapustą i pieczarkami (jutro będą krokiety z pieczarkami). Lubię takie dania jak właśnie barszcz z krokietem i robię go od czasu do czasu. Podaję też najlepszy przepis na ciasto na krokiety, byłam nim zachwycona! Naleśniki są lekkie, puszyste i nie pękają przy zwijaniu. Farsz oczywiście można przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.
Ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej / 250 ml gazowanej wody mineralnej / 250 ml tłustego mleka / 2 jajka / 2 łyżki oleju roślinnego / 1/2 łyżeczki soli / 1 szczypta cukru / 1 szczypta sody
Farsz: 1 kg kiszonej kapusty / 0,5 kg pieczarek / 2 cebule / tłuszcz do smażenia / ziele angielskie / liść laurowy
Dodatkowo : 2 jajka / bułka tarta
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości (ok.1,5 godz). Na koniec odparowujemy, tzn. gotujemy bez przykrycia, żeby prawie w ogóle nie zostało wody.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach lub drobno pokrojone pieczarki i sporą szczyptę soli. Dusimy do czasu aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy pieczarki do ugotowanej kapusty, ew. doprawiamy.
Mąkę dokładnie łączymy z sodą i solą, a następnie dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Ja miksuję blenderem, wówczas ciasto jest też fajnie napowietrzone.
Z ciasta smażymy naleśniki. Nie powinny być zbyt grube aby nie pękały przy zwijaniu.
Przestudzony farsz (około 2 łyżki) nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na oleju.