Najlepsze! Mega aromatyczne, kruche maślane ciasteczka! To był hicior! Tak piękny zapach unosił się po domu…taka słodka pomarańcza… Idealne na okres przedświąteczny jak i same święta. Do zawieszenia na choinkę i do zjedzenia.
Składniki na ok. 60 sztuk
1,5 szkl mąki / 1/2 łyżeczka kardamonu / szczypta soli / 15 dag miękkiego masła / 1/2 szkl cukru / skórka otarta z 1 pomarańczy / 1 jajko
Wymieszać razem mąkę, kardamon i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę pomarańczową oraz jajko, ubić. Porcjami dodawać mąkę i zanieść ciasto rękoma. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Foremkami wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej blasze i piec ok. 15-18 min w temp. 180 st. C na złocisty kolor. Ostudzić.
Jak coś jest z kardamonem i pomarańczą to musi być super smaczne! 🙂
Jest jest 🙂 polecam zrobić i się przekonać 🙂