Przepis na wilgotny piernik z jabłkami siostry Anieli. Jest to nie tylko świąteczny przepis na piernik ,ale też bez okazji, na zimowe wieczory. Ciasto jest bardzo proste a sycące. Można dodać do niego bakalie – najlepiej orzechy włoskie.
50 dag jabłek / 2 szklanki mąki / szklanka cukru / 12 dag masła / 2 jajka / łyżeczka sody oczyszczonej / 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oraz jabłka. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 160-170 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

More from my site
Categories: Ciasta
bardzo ładne zdjęcie, a piernik z pewnością pyszny 🙂
Dziękuję 🙂 zdjęcie to dzieło męża 🙂
a jak dlugo ?
Piec? Ok 40-50 min, to zależy od piekarnika. Najlepsza metoda to „do suchego patyczka” 🙂
No i wlasnie tyle pieklem, jakies 50 min. Dziekuje