Anielskie babeczki. Klasztorne specjały to kolejna już książka siosty Anieli Gareckiej. Siostra Aniela znana jest z autorskich programów telewizyjnych oraz licznych publikacji (m.in. Ciasta siostry Anieli czy Anielska kuchnia siostry Anieli). Książka zawiera sprawdzone przepisy na tradycyjne i nowatorskie ciasta, desery, muffinki, tarty, likiery, sorbety i lody. Nowoczesne wydanie, nowe przepisy, fajny poręczny format. Z okładki spogląda sympatyczna twarz siostry Anieli, a poniżej wdzięczą się ptysie z kremem i jagodami.
„Anielskie babeczki” zawierają pięćdziesiąt cztery przepisy podzielone na kilka kategorii: babeczki (są tu babeczki i muffinki), ciastka (ciasteczka i inne drobne wypieki), ciasta, desery, lody i sorbety, nalewki, sposób podania, przekąski. Wszystkie receptury są bardzo, bardzo proste. Na końcu przepisy z zupełnie z innej beczki – dwie przekąski: koreczki z kiełbasy, żółtego sera, jabłek i warzyw oraz sałatka z kurczaka.
Moje zdanie o książce jest takie; książka jest fajnego formatu, w środku bardzo kolorowa, z tym że; lewa strona książki gdzie są duże zdjęcia wypieków i nie tylko no nie jest za piękna… Może nie to, że zdjęcia są brzydkie, ale podanie jedzenia, ułożenie na talerzu jednak robi swoje, bo jednak najpierw je się oczami.
Natomiast prawa strona jest super – u góry tytuł przepisu, w rogu miniatura zdjecia, niżej potrzebne przybory do wykoniania, ładnie wypunktowane przepisy i dość ogólnikowy opis wykonania. A na samym dole czas przygotowania. Dział babeczki, ciastka i ciasta spodobały mi się. Natomiast desery zdecydowanie mniej.
Jakość wydania jest dobra. Kwadratowy format (18 cm), twarda, „dmuchana” okładka, kredowy papier. Dzięki wzmocnionemu grzbietowi nie zamyka się po rozłożeniu na stole.
Dziękuję Wydawnictwu SALWATOR za możliwość zrecenzowania książki.
Informacje techniczne
Oprawa: | twarda |
Liczba stron: | 112 |
Wydawnictwo: | Salwator |
Wydanie: | Kraków 2012 |