Welsh Cakes, walijskie przysmaki, które są skrzyżowaniem pankejka z ciastkiem. Tradycyjnie są pieczone 1-ego marca, a dniu św. Dawida, potrona Walii. Ciastka są miękkie, kruche, choć smażone. Właśnie to mnie najbardziej w nich zaciekawiło – że są smażone. Byłam tak ciekawa ich smaku. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej.
Składniki na 16 sztuk:
225 g mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 50 g masła / 50 g smalcu / 75 g drobnego cukru / 50 g koryntek lub rodzynek / 1 jajko, roztrzepane / 2 łyżki mleka / szczypta przyprawy korzennej
Wszystkie składniki zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, szklanką lub kubkiem wycinać ciastka o średnicy 7 – 7,5 cm. Smażyć na lekko wysmarowanej olejem patelni, po 3 minuty z każdej strony, aż będą lekko brązowe. Podawać ciepłe.
Źródło: Moje Wypieki