Ryba z najprostszym chyba sosem, czyli koperkowym. Bardzo dobry obiad wyszedł. Dla mnie pierwszy raz takie połączenie, a dla Was? Jedliście już rybę z sosem koperkowym?
filety z ryby (u mnie jeden duży z leszcza) Sos: 2 cebule / marchewka / pietruszka / kawałek selera / 5 ziaren pieprzu / lisc laurowy / sok z połowy cytryny / ok. pół szkl śmietany / łyżka mąki / 1-2 łyżki posiekanego koperku / sól, pieprz
Ugotować wywar (najlepiej w głębokiej patelni) z marchewki, pietruszki, cebuli, selera oraz liścia laurowego i pieprzu, posolić. Gdy lekko przestygnie (powinno zostać min. 2 szkl wywaru), włożyć filety z ryby, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotować ok. 10 min od momentu zawrzenia, posypać koperkiem. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Oczywiście można odcedzić warzywa z wywaru i dopiero do czystego wywaru dać rybę, jednak warto te warzywa po prostu zjeść 🙂