Kolejny wypiek z dynią. Tym razem z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Ciasto jest z gatunku korzennych, piernikowych. Taki piernik z dynią.
150 g brązowego cukru / 250 g puree z dyni / 1/3 szklanki oleju / 1/4 szklanki mleka / 2 jajka / 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego / 220 g mąki / 1 1/2 łyżeczki sody / 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej / 1 łyżeczka cynamonu / 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej / 2 szczypty goździków lub przyprawy do pierników
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).
W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).