Delikatny sernik na kruchym spodzie z jabłkami na wierzchu. To ciasto na niedzielę jak i na zwykły powszedni dzień. Przepis jest prosty, przygotowanie łatwe, a efekt końcowy…sami sprawdźcie.
Ciasto: 30 dag mąki / 15 dag cukru / 15 dag miękkiego masła / 2 jajka / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 2 łyżeczki cukru waniliowego / szczypta soli Masa serowa: 0,5 kg tłustego twarogu / 10 dag masła / 10 dag cukru / 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej / 2 łyżeczki cukru waniliowego / 4 łyżki mleka / Dodatkowo: 2,5 kg kwaskowatych jabłek (np. reneta) / 2 łyżki cukru / 2 łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę. Podpiec 15 min w 200 st. C. W tym czasie jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę pokroić na 6-7 wąskich cząstek. Twaróg utrzeć na gładką masę z masłem i cukrami. Mąkę ziemniaczaną rozrobić mlekiem, dolać do masy serowej, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę, przykryć cząstkami jabłek. Z powtorem wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30-35 min. Ciepłe ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Źródło: Ciasta z blachy
Sernik z jabłkami to ładnie prezentujący się i pyszny wypiek 🙂 Idealny deser dla małych i dużych łasuchów 🙂