Sery wszelakiego rodzaju baardzo lubimy, te z niebieską pleśnią też. Więc zupa brokułowa z jego dodatkiem brzmiała kusząco nawet dla męża… Bardzo nam smakowała.
1 brokuł / 120 g niebieskiego sera (typowy trójkąt np. Lazur Blue) / 2 cebule / 1 duży ziemniak / 3-4 szkl bulionu lub wody / 3 łyżki masła / sól, pieprz, gałka muszkatołowa / ew. grzanki
Masło rozpuścić w dużym rondlu. Włożyć drobno pokrojone cebule oraz pokrojonego na kawałki ziemniaka. Smażyć na małym ogniu 7 min pod przykryciem. Dodać brokuła podzielonego na różyczki, wymieszać i dusić kolejne 5 min. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Doprawić, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 min, aż warzywa zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować wszystko na krem. Nastepnie dodać pokruszony ser, podgrzać lekko aż się rozpuści. Doprawić. Rozlać do miseczek, posypać grzankami i podawać.
Źródło: Przepisy na cały rok
CO zrobić z brokuła ?
Okazuje się, że można „się pobawić” i wyjdą naprawdę smaczne dania.Dziękuję za „zielone” przepisy 🙂
Zupka bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca.
Lubię wszelkie „przecieranki”. A tę na pewno włączę do swojego menu.
Dodałam grzanki.
Połączenie brokułów, sera i grzanek jest wyśmienite !