Paprykarz z kurczaka do fajny pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego np. z rosołu. Do tej pory mięso z rosołu wykorzysywałam na potrawkę lub na krokiety z mięsem. Jeśli mam go mało to mrożę i jak się nazbiera to odmrażam i robię wtedy krokiety z mięsem. Dzisiaj w lodówce też mam mięso z wczorajszego rosołu (z wiejskiej kurki od mamy!) i będą tym razem pierogi z mięsem.
1 duża cebula / mięso obrane z ok. 1/2-1/3 kurczaka / 1 duży pomidor / 1 czerwona papryka / 1 szkl rosołu / 1/2 szkl kwaśnej śmietany / 1 łyżeczka słodkiej papryki / 1 łyżeczka ostrej papryki / tłuszcz do smażenia / sól, pieprz
Rumienimy na smalcu posiekaną cebulę, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy obie papryki oraz pokrojone mięso (bez skówy). Kroimy także pomidor i wkładamy do paprykarza w towarzystwie ładnie pokrojonej w paseczki czerwonej papryki. Mieszamy, dusimy 5 minut, po czym podlewamy chochelką rosołu. Dusimy dalsze 10 minut. Dodajemy do mięsa śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, dajemy potrawie ok. 5 min i serwujemy sam lub z np. ryżem, kaszą czy kopytkami.
Przepis na podst. książki Smaczna Polska Magdy Gessler (Paprykarz z kapłona)