Spaghetti amatricana jedno z podstawowych makaronowych dań kuchni włoskiej. Razem z carbonarą, carrettierą i puttanescą. Za Carbonarę odpowiedzialni są węglarze. Rzymski woźnica nie mógł być gorszy od węglarza i stworzył swój przepis na makaron alla Carrettiera. Puttanesca mimo, że wywodzi się z Kampanii, po małych zmianach znana jest jako rzymska córa. Podobnie jak jej siostra z Amatrice, małej miejscowości w Lacjum. Co łączy te wszystkie przepisy? Proste składniki i krótki czas potrzebny do ich wykonania. To wynika wprost z życia ich autorów.
200 g makaronu spaghetti Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek / 1 cebula / 10 dag wędzonego boczku (w oryg. pancetta) / puszka/katronik pomidorów w kawałkach / ostra papryka w proszku, sól, pieprz / posiekana natka pietruszki dodatkowo: parmezan
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać pomidory w kawałkach (w kartoniku zdrowsze) oraz 2 szczypty ostrej papryki. Posolić. Smażyć 2 min na dużym ogniu, a następnie 8-10 min na średnim ogniu często mieszając. Doprawić obficie pieprzem i posiekaną natką. Podawać z makaronem i posypać wierzch startym parmezanem.
Źródło: Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku
Pasty lubię różne i różnie przyrządzane. Włosi robią je nie tak „na bogato” jak Polacy. I chyba dlatego Sofia Loren całe życie je makaron i nie tyje 🙂
Przepis na SPAGHETTI AMATRICANA jest – jak dla mnie – genialny. Bardzo mi smakowała ta potrawa. Wprowadziłam trochę zmian: teraz jest jeszcze sezon na pomidory, więc zamiast użyć pomidorów z kartonika, pokroiłam 3 malinowe. Lubię podkreślić słodycz pomidorów, dodałam więc zamiast cukru 1 tabletkę stewii, a w zastępstwie parmezanu użyłam włoskiego sera twardego już startego (można kupić w małych torebeczkach). Lubię potrawy delikatnie ostre, więc użyłam papryki w proszku pół na pół ostrej ze słodką.