Zupa krem z dyni to przepis podstawowy i nr 1 na dania z dynii. Zupa jest gęsta, kremowa i po dodaniu odpowiednich przypraw aromatyczna.
1 kg dyni / 1 marchew / 1 cebula / 2 ząbki czosnku / 3 szklanki bulionu drobiowego / sól / pieprz / 2 łyżki oliwy z oliwek / 4 łyżki śmietany 18% / szczypta gałki muszkatołowej / ew. szczypta imbiru lub/i cynamonu
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.
Dynia. Jesienne warzywo. Złota jak liście na drzewach. Coraz częściej gości na polskich stołach, a my odkrywamy kolejne jej odsłony kulinarne.
Osobiście najbardziej lubię zupę krem, choć znam i takich, którzy uwielbiają zupę dyniową na słodko, zabielaną i z kluseczkami.
Gdzieś wyczytałam, że najsmaczniejsza jest dynia (tak jak i buraczki), gdy się ją pokroi (ze skórką) w plastry, wyrzuci środki z pestkami i upiecze w piekarniku (20-30 min w 180 stopniach C). Potem już tylko należy odciąć skórkę, a miąższ zmiksować.
I tak robię.
Do kremu z dyni dodaję od razu trochę śmietanki 12 % lub mleczko kokosowe (jest delikatniejsza), a na wierzchu posypuję prażonymi pestkami z … dyni.Smacznego !