Jajka mają to do siebie, że można je w nieograniczony sposób wykorzystać i różne kombinacje z nich przyrządzać. Te małe frittaty z dodatkiem brokułów można przyrządzić na śniadanie czy jako ciepła przekąska. Brokuł można też zastąpić kalafiorem.
1/2 brokułu / 5 jajek / 70 g sera żółtego / masło do wysmarowania foremek / sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić je do garnka z wrzącą osoloną wodą i blanszować 3 min. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem.
Małe foremki na muffinki natłuścić, na dnie każej położyć trochę brokuła, oprószyć odrobiną startego sera, zalać masą jajeczną (nie wypełniać foremek po brzeg, bo one jeszcze lekko urosną). Zapiekać ok. 15 min.

I kolejne trochę zielone danie.
Zmniejszyłam ilość jajek do 3, bo z 5 bym nie zjadła.
Piekłam z 20 minut (zależy od piekarnika) aż wierzch zrobił się delikatnie brązowy.
A reszta jak w przepisie.
Bardzo mi smakowało.
Od dzis robie je na śniadanie zamiast zwykłej jajecznicy!:)