Lubię takie orzeźwiające, kwaskowate ciasta. A to jest jednym z nich. Jest suuper! Jeszcze ten lukier na wierzchu! Mnniam 🙂
250 g mąki / 250 g cukru / 200 g masła / 4 jajka / skórka otarta z 1 cytryny / 2 łyżki soku z cytryny / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: szklanka cukru pudru / sok z 1/2 cytryny
Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Robię to delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.
Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.
Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste. Dodaję do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.
Pianę ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno.
Foremkę – okrągła z kominem (lub bez) albo zwykła keksówka, można też w takiej bez komina, np. o średnicy ok. 20 cm, w większej ciasto wyjdzie niskie. Smaruję formę dokładnie masłem. Wlewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Jeśli robicie w innej foremce, to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”: wbijam patyczek w ciasto i jeśli po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta), to gotowe.
Ciasto wyjmuję z piecyka i stawiam, by ostygło. Wyciskam sok z cytryny, mieszam z cukrem pudrem na gładki lukier.
Ciasto łatwiej odchodzi od foremki, gdy lekko przestygnie. Smaruję wierzch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić. Smacznego.
Źródło: Kotlet.tv
Cudowna babeczka!! Uwielbiam takie!!
Też bardzo lubię ciasta cytrynowe, to wygląda niezwykle kusząco 🙂
Uważam, że babka cytrynowa jest delikatna i smaczna. Inaczej robiłam lukier: cukier puder, wrzątek, łyżeczka masła i sok z cytryny. Ale ten z bloga jest prostszy i dobry. Powiedziałabym, że trzeba dodać tyle soku, aby puder się rozpuścił i żeby powstała „masa” do polania babki. Mnie wyszło trochę więcej niż sok z pół cytryny (bo też zależy od tego, jak duży i soczysty jest owoc).
Ja babkę cytrynową zrobiłam w kwadratowej formie. Jest bardzo smaczna, uwielbiam ciasta z dodatkiem cytryny 🙂