Ciasto, które jest jedną wielką, pyszną kruszonką zrobioną z płatków owsianych i pysznych ziaren. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami – śliwkami, malinami, jeżynami, moreliami czy nektarynkami. Szybka i prosta do zrobienia, przy tym niezwykle smaczna 🙂 Mała wadą tego ciasta jest to, że górna warstwa kruszonki troszkę się kruszy i leci, dlatego ja zjadłam większą część blaszki właśnie nad blaszką 🙂 Robiłam je dwa razy w ciągu miesiąca tak mi zasmakowało. Pierwszy raz ze śliwkami, a drugi ze śliwkami i malinami, bo coś mi urosło i zaoowocowało. Dodam, że ciasto zaliczam to tych „zdrowszych”.
200 g mąki pszennej / 175 g płatków owsianych / 200 g masła / 100 g brązowego cukru / 50 g orzechów włoskich posiekanych / 3 łyżki słonecznika / 3 łyżki pestek dyni / 3 łyżki sezamu / 2 łyżki płynnego miodu / 350 g świeżych śliwek lub wiśni, malin czy innych owoców
Mąkę i płatki owsiane umieścić w misce, dodać masło i wyrobić palcami jak na kruszonkę (może się na tym etapie kleić). Wsypać cukier, pekany, dynię, słonecznik, sezam, miód. Wyrobić jak na kruszonkę.
Śliwki odpestkować, pokroić na małe kawałki.
2/3 kruszonki wcisnąć ściśle w wyłożoną papierem formę o wymiarach 28 x 18 cm. Na to wyłożyć owoce, posypać resztą kruszonki (jeśli klei się zbyt mocno, można dodać łyżkę mąki – ja tak zrobiłam).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Wystudzić, by się dobrze kroiło.
Źródło: Moje wypieki
zdrowe i pyszne słodkości! czego można więcej chcieć? 😉
Dokładnie! 🙂
Mmm, jestem pewna, że smak wynagradza pewne niedogodności w trakcie konsumpcji 😉
No właśnie wynagradza i to bardzo 🙂 Dlatego pomimo, że się troszkę kruszy robię je 🙂 I polecam wszystkim lubiącym kruszonki 😀
Mniam pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.
Fajne połączenie kwaskowego rabarbaru i owsianki 🙂 pyszne na ciepło:)