Śląskie roladki nadziane kawałkiem kiełbasy, ogórka kiszonego i boczku. Tylko moja wersja jest nie z mięsa wołowego (nie jadam) a wieprzowego. Danie jest sycące, szczególnie przypadnie do gustu chyba jednak płci męskiej.
Na 4 roladki: 4 plastry schabu / 2 większe ogórki kiszone / ok. 15-cm kawałek kiełbasy / 4 łyżeczki musztardy / 4 cienkie plastry boczku / 1 jajko / bułka tarta / sól, pieprz
Kotlety cienko rozbić, posolić, popieprzyć, posmarować każdy łyżeczką musztardy, ułożyć plasterek wędzonego boczku, po kawałku przekrojonego wzdłuż na ćwiarki ogórka i kiełbasy. Zwinąć ściśle, spiąć wykałaczkami. Panierować w roztrzepanych , doprawionych jajkach a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.