Typowe danie jednogarnkowe – wszystko mamy razem – i mięsko, i warzywka i ziemniaczki. Do potrawy można ziemniaków nie dodawać, a za to podać ją z ryżem. Będzie mniej kaloryczna.
podwójna pierś z kurczaka / 6-8 ziemniaków / szklanka mrożonej włoszczyzny / 20 dag pieczarek / 1/2 opakowania mrożonych brokułów / 2-3 gałązki kolendry / 4 łyżki oleju / szklanka bulionu / 1-2 ząbki czosnku / kolendra mielona / 250 ml słodkiej śmietanki / sok z cytryny / szczypta kurkumy / 2-3 łyżeczki curry / sól, pieprz
1. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Obrać ziemniaki i pokroić wzdłuż na ósemki.
2. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mocno ziemniaki. Oprószyć mieloną kolendrą. Dodać mięso, smażyć razem 2 min. Dołożyć włoszczyznę i brokuły, smażyć 3-4 min. Zalać gorącym bulionem i dusić jeszcze 10 min. Danie przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Śmietankę wymieszać z curry i kurkumą. Wlać do składników na patelni. Dokładnie wymieszać. Danie przyprawić sokiem z cytryny oraz listkami kolendry.
Przygotowanie: 25 min
Smażenie: 15 min