Piracka ryba to nic innego jak łosoś pod lekką śmietanową pierzynką z dużą ilością koperku i chrupiącymi grzankami na wierzchu. To ryba, którą mąż był zachwycony! Zrobiłam z połowy porcji. Przepis Z Kuchennych rewolucji Magdy Gessler.
70 dag łososia ze skórą (filet) / 2 łyżki tartego chrzanu / 2 łyżki musztardy rosyjskiej / 3 kromki chleba tostowego / 2 ząbki czosnku / 350 ml śmietany 18 % / pęczek koperku / 1 łyżka miodu / 1/2 cytryny / sól, pieprz
Dzień wcześniej, lub wcześnie rano należy przygotować pastę do przyprawienia ryby. Chleb pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietaną, musztardą, chrzanem, posiekanym koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Łososia skropić sokiem z cytryny i przykryć warstwą przygotowanej pasty. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie piec ok. 30-40 min w temp. 180 st. C.
Źródło: Kuchenne rewolcuje M. Gessler