Sos warzywny idealnie się nadaje na szybki obiad; gotujemy makaron, podgrzewamy sos, ewentualnie na wierzch trochę pamezanu i obiadek gotowy. Dla mięsożerców podsmażyć wcześniej kiełbaskę czy boczek, dodać sos, potem z makaronem też pychota. Kawałki warzyw chrupią, sos jest bardzo gęsty, wyrazisty w smaku, lekko pikantny.
0,5 kg cebuli / 170 dag marchwii / 2 kg cukinii młodej / 2,5 kg pomidorów / 150 ml koncentratu pomidorowego / 1/2 ostrej papryczki / 1 czubata łyżka słodkiej papryki / 1 czubata łyżka cukru / 1/2 główki czosnku / 100 ml oleju / 2 łyżki soli
- Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju.
- Marchew obieram, również kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Warzywa duszę posolone kilkanaście minut.
- Zagotowuję wodę w garnku, wrzucam pomidory na kilka chwil, wyławiam i obieram ze skórki. Wszystkie pomidory wkładam do osobnego garnka, dodaję ostrą papryczkę i gotuję około 20 minut od zagotowania. Rozdrabniam blenderem.
- Cukinie myję, kroję w plastry, słupki, a następnie kostkę.
- Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję uduszoną cebulę z marchwią, cukinię, cukier, słodką paprykę, trochę pieprzu. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagotowuje ponownie.
- Trzymając ciągle lekko gotującą się ortolane na gazie napełniam nią słoiki, zakręcam i wstawiam do garnka z gotująca się wodą. Trzymam w lekko pyrkającym wrzątku około 10 minut. Słoiki wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia. Mogą spokojnie czekać na zjedzenie przez kilkanaście miesięcy.
More from my site
Categories: Warzywne