Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.
250 g makaronu spaghetti Sos: 3 filety anchois / 1 łyżka kaparów / 1 puszka krojonych pomidorów / 2 szczypty ostrej papryki w proszku / 50 g czarnych oliwek / 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety anchois smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz posiekane kapary. Mieszamy minutę, po czym dodajemy kawałki pomidorów z puszki, paprykę w proszku i pokrojone w plasterki oliwki. Smażymy 2 minuty na duzym ogniu, a następnie 8-10 min na średnim, często mieszając. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Podawać z makaronem ugotowanym al dente (na półtwardo).
Źródło: Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku