Uwielbiam zupę grzybową. Zrobiłam ją ze świeżych grzybów, a dokładnie z prawdziwków i podgrzybków, chociaż możecie też dodać kilka kurek czy pieczarek. Zupa jest niesamowicie aromatyczna i smaczna. To jedna z najlepszych zup na jesień a także na zbliżające się święta.
75 dag świeżych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki, można uzupełnić pieczarkami) / 1 1/2 l rosołu / 2 cebule / 2 łyżki masła / 1/2 szkl gęstej śmietany 30 % / sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić w niewielkie kawałki. Ok. 2/3 grzybów i połowę cebuli poddusić na połowie masła. Dodać rosół, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 min na średnim ogniu, następnie zmiksować. Resztę cebuli poddusić krótko na pozostałym maśle z odłożonymi grzybami. Dodać do zupy. Domieszać śmietanę, doprawić. Podawać w filiżankach lub talerzach.