Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Prosty i chyba dość popularny obiad.
Składniki na 4 porcje:
4 udka z kurczaka / 1kg ziemniaków / 1 czerwona cebula / 80ml oleju roślinnego np. rzepakowego / 5 ząbków czosnku / 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku / 2 łyżeczki soli / ½ łyżeczki pieprzu czarnego / sok wyciśnięty z połowy cytryny / 3 gałązki świeżego rozmarynu
Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Dodać do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 min. do lodówki.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części z zależności od wielkości ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać. Kolejno przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5godz. w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić. Podawać z surówką/sałatką.
Źródło: domowe-gotowanie