Przepis kuchni podkarpackiej, dokładnie z okolic Beskidu Dukielskiego, który zaczerpnęłam z książki „Jadło przepisy kulinarne pograniczna polsko-słowackiego”, którą to dostałam od Stowarzyszenia Pro Carpathia. Jak byłam mała mama robiła nam czasem takie placuszki z kwaśnego mleka, ale chyba bez jabłek, tak na deser jak nie było nic słodkiego w domu.
0,5 l kwaśnego mleka / 30 dag mąki / 1 jajko / 2 łyżki cukru / szczypta soli / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 łyżeczka cukru waniliowego / 0,5 kg jabłek / cukier puder do posypania / olej do smażenia
W misce mleko połączyć z jajkiem, cukrami, solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasrto o gęstości śmietany. Przed smażeniem dodać jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz i formować małe racuszki. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
RACUCHY NA KWAŚNYM MLEKU Z JABŁKAMI zrobiłam zgodnie z opisem na blogu. I koniecznie na kwaśnym mleku. Są wyśmienite ! Rozpływają się w ustach. Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach.
Najlepsze jakie jedliśmy! Rodzina zachwycona 🙂 🙂 🙂