Rozpoczyna się powoli sezon jesienny, więc zapiekanki idą w ruch! A już sporo ich mam, więc jest w czym wybierać! Tutaj znajdziecie więcej przepisów na zapiekanki.
20 dag makaronu rurki / 30 dag fileta z kurczaka lub indyka / 1 puszka pomidorów krojonych lub latem 3 świeże / 2 ząbki czosnku / 20 dag śmietany / 15 dag sera żółtego / sól, pieprz, bazylia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, bazylią i posiekanym czosnkiem. Makaron ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na nim umieścić mięso oraz rozdrobnione pomidory. Składniki zalać śmietanowym sosem, posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 min w temp. 170 st. C.
Mniam ! Bardzo smakowicie wygląda. Uwielbiam tego typu zapiekanki, a tą może jeszcze dzisiaj wypróbuje 🙂 Pozdrawiam !
Zachęcam 🙂 i polecam też inne zapiekanki, których mam sporo.
Pozdrawiam 🙂
Wczoraj od rana walczyłam sama ze soba: robić czy nie robić? Aż w końcu na kolacje powstała przepyszna zapiekanka… Jest na prawdę lepsza niż sie spodziewałam bo przecież tam tylko pomidor i filet idzie. Jestem mile zaskoczona i polecam innym.
Bardzo się cieszę 🙂 🙂
Pyszne! Wczoraj zrobiłam i niebo w gębie, dodałam cebulkę do mięska i wymieszałam śmietanę z pomidorami! Naprawdę, mało pracy i pyszny efekt! Dzięki za przepis!