Propozycja na lekkie letnio-jesienne danie obiadowe. Jakież kolorowe i smaczne…
20 dag makaronu spaghetti (lub inny) / 1 bakłażan / 1 cebula / 2 ząbki czosnku / 2-3 pomidory / 1/2 papryczki chili / bazylia / ser parmezan / oliwa
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zachowując trochę wody.
Bakłażana kroimy w centymetrową kostkę i smażymy do miękkości na oliwie w dużym rondlu (ok. 10 min). Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę. Jeśli sos zanadto odparuje, dodajemy nieco wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wkładamu do rondla z sosem i mieszamy, aż wchłonie cały sos. odajemu posypany serem i listkemi bazylii.
More from my site
Categories: Dania z ryżem i makaronem, Jarskie
Wspaniała pasta! Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.