Ledwo wygospodarowałam czas, żeby dodać jakiś przepis. Mam w kuchni „ogródek” owocowo-warzywny od soboty i tak dzień po dniu coś przerabiam. A i muszki owocówki mnie pośpieszyły, bo tyle co mam ich w kuchni nie widziałam nigdy. Dlatego wszystkie owoce i warzywa aut z kuchni, na noc zostawię pułapki i mam nadzieję, że rano już ich nie będzie.
A roladki te zobaczyłam w książce Magdy Gessler Smaczna Polska i miałam ogromną chęć je zrobić. Skusił mnie ten serek wypływający, pesto i cała reszta. bo tak wygląda smakowicie! Popozycja dobra na aperitif.
1 pęczek natki pietruszki / 3 łyżki oleju lub oliwy / sok z 1 cytryny / 1 ząbek czosnku / 1 szkl orzechów włoskich (rzecz jasna wyłuskanych :)) / 10 plastrów szynki / 10 suszonych pomidorów / 10 słupków sera żółtego
Natkę pietruszki wkładamy do malaksera razem z olejem, sokiem z cytryny, czosnkiem i orzechami. Mielimy na gładkie pesto. Każdy plaster szynki smarujemy masą, kładziemy na tym po kawałku suszonego pomidora i sera. Zwijamy roladkę – powinna sama się skleić, ale dla pewności można ją przekłuć wykałaczką.