Sezon na jagody zmierza powoli ku końcowi, więc pora podzielić się w końcu moją tartą zrobioną już z miesiąc temu. Tarta cudnie wygląda i pysznie smakuje dlatego nie ma się co wachać z jej zrobieniem, tylko do dzieła!
25 dag moreli / 15 dag jagód / 1 op. ciasta francuskiego / 3 jajka / 6 dag cukru / 1 op. budyniu waniliowego (na 0,5 l mleka) / 50 dag śmietany kremówki / 1 łyżka mąki
Morele umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć z niego krążek wielkości formy na tartę (ew. tortownicy). Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić, ułożyć w niej przygotowany spód ciasta i w kulkunastu miejscach nakłuć widelcem. Pozostałym ciastem wylepić boki formy, formując brzeg. Podpiec 10 min w temp. 225 st. C.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Proszek budyniowy wymieszać z kremówką, tak by nie było grudek. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Morele i jagody oprószyć lekko mąką, dodać do przygotowanej masy. Krem rozsmarować na cieście, piec ok. 40 min w temp. 175 st. C. Gotowe ciasto wystudzić w formie.
Mmm wygląda kusząco 🙂