Proste, skromnie wyglądające a smaczne danie. Makaron można podać niezapieczony (klejący się i jedwabisty), albo przed podaniem zapiec go, aby stał się na wierzchu chrupiący i złocisty.
1/2 kalafiora / 200 g sera cheddar / 100 g sera parmezan / pęczek natki pietruszki / 300 g drobnego makaronu / 200 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
Kalafiora pociąć na małe różyczki. Cheddar i parmezan zetrzeć do dużej żaroodpornej miski. Natkę drobno posiekać.
Zagotować osoloną wodę z dużym garnku. Wrzucić makaron i kalafiora i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku umieścić miskę z serami, po czym dodać do nich śmietanę. Od czasu do czasu ostrożnie mieszać, aż z serów powstanie gładka masa. Dodać natkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Ostrożnie zdjąć miskę i odstawić na bok. Odcedzić makaron zostawiając odrobinę wody z gotowania. Wrzucić makaron z powrotem do garnka, dodać roztopione sery i wymieszać. Całość powinna mieć gładką konsystencję, jeśli jest zbyt gęste, należy dodać pozostawioną wodę. Danie można od razu podać, albo zapiec.
3-4 porcje