Hreczanyki to nic innego jak mielone z kaszą gryczaną w proporcji 1:1. Jest to tradycyjny przepis kuchni podkarpackiej. Pomimo, że tu mieszkam i stad pochodzę, nie słyszałam o nich, ale je zrobiłam i wiem, że są warte polecenia! Do ich podania polecam jakiś sos. Ja zrobiłam jak zalecane; ze śmietany, czosnku i koperku.
0,5 kg kaszy gryczanej / 0,5 kg mięsa mielonego / 3-4 jajka / 3 ząbki czosnku / 1 łyżeczka soli / 1 łyżeczka pieprzu
Kaszę ugotować, zmieszać rękoma z mięsem, dodać jajka, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dobrze wyrobić. Ciasto dość ciężko na początku mi się formowało to z trzech zrobiło mi się 4 jajka. Formować kolteciki jak na mielone, smażyć z obu stron na oleju. Podałam z sosem: śmietana+czosnek+koperek.
More from my site
Categories: Dania z wieprzowiną, Podkarpacie