Makaron ten można spokojnie zastąpić makaronem spaghetti. Danie, chociaż dziwne może się wydawać z buraczkami, naprawdę jest pyszne.
250g makaronu spaghetti / 1 filet z kurczaka ok.300g / 1 duży burak czerwony / 1 czerwona papryka / 1 duża marchew / 2 średnie cebule / 1 mała papryczka pikantna / 5 ząbków czosnku / 1 por (biała część) / 100 g masła / 200 ml śmietany 18% / 500 ml wywaru lub wody / 1 łyżka koncentratu pomidorowego / koperek / sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente ok. 7 min w lekko osolonej wodzie. Przecedzamy przez sito. Warzywa obieramy ,kroimy w większe zapałki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy połowę masła.Wrzucamy cebulę, podsmażamy,dodajemy buraki, marchew dalej podsmażamy na średnim ogniu ok.10min często mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy do miękkości pod przykryciem. W tym czasie kroimy fileta w kostkę.Por czyścimy, cieniutko kroimy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła podsmażamy na rumiano filet z kurczaka,wrzucamy posiekany czosnek i pikantną paprykę, por, koncentrat pomidorowy. Całość smażymy ok 5 min. Mieszając doprawiamy solą,pieprzem, dodajemy do warzyw, wlewamy śmietanę, dodajemy makaron.Całość mieszamy, sprawdzamy smak. Makaron dzielimy na porcje,posypujemy posiekanym koperkiem.