Lubię takie mączne dania na słodko. Racuszki można zjeść na śniadanie czy lekki obiad. Wskazane jest polać je syropem klonowym, ale ja nie miałam i polałam syropem z agawy, ale z miodem czy dżemem też bądą pyszne.
1 2/3 szkl mąki / 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / 1/2-1/4 szkl cukru / 1 łyżeczka cynamonu / 1 jajko / 1 szkl mleka / 2 jabłka / 1 łyżeczka masła
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego mleko i wbić jajko. Delikatnie wymieszać, na końcu dodać starte jabłka. Smażyć na patelni wlawając małe porcje ciasta po ok. 1 min z każdej strony. Gotowe powinnny mieć złocistobrązowy kolor. Podawać polane syropem klonowym czy innym słodzidłem.
More from my site
Categories: Jarskie, Śniadania / Kolacje
Pyszności : ]
Lubię takie!! Świetne zdjęcie
pyszne! tylko ja zrobiłam bez cynamonu 😛 ale genialne. <3
Super! Cieszę się :))