Pomysł na ten obiad wpadł mi przeglądając książkę Kuchnia włoska, tylko tam był przepis na Naleśniki ze szpinakiem i ricottą. A że miałam w domu napoczętą fetę zrobiłam właśnie z nią wiedząc, że szpinak i feta to super połączenie.
naleśniki: 250 ml mleka / 3 jajka / 120 g mąki / 20 g roztopionego masła / sól farsz: pęczek lub torebka świeżego szpinaku lub torebka mrożonego / 150 g sera feta / 1-2 ząbki czosnku / łyżka masła / gałka muszkatołowa dodatkowo: parmezan lub ser żółty do posypania
1. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól, stopione masło. Składniki mieszamy trzepaczką rozrzedzając mlekiem. Odstawiamy na godzinę.
2. Na patelni roztapiamy masło z ząbkiem czosnku przeciętym na pół. Dodajemy szpinak i na średnim ogniu chwilkę smażymy. Dodajemy ser feta, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Posypujemy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Na maśle smażymy dość cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i ściśle go zwijamy. Każdy naleśnik kroimy na 4 części.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na nim kawałki naleśników. Posypujemy je parmezanem lub zwykłym żółtym serem. Zapiekamy 10 min w temp. 200 st. C.
Dzisiaj je robiłam i są pycha:) Warto zrobic do nich sos beszamelowy
Przepyszne!!:)