Bardzo łatwa do przygotowania i smaczna przekąska. Po samym gotowanym bobie, najprostsza bobowa potrawa. Z pewnością danie to jest dobrze znane, więc przepis mało oryginalny, ale w ramach urozmaicenia…
0,5 kg bobu / 15 dag boczku
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Bób gotuję około 20 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. W tym czasie na suchej patelni smażę pokrojony w drobną kostkę boczek. Wysmażam długo, tak by wytopiła się większość tłuszczu. Ugotowany bób wymieszać z boczkiem i gotowe. Bób powinien być obrany, ale my wszmaliśmy cały, jak kto woli 🙂
More from my site
Categories: Przekąski
jak dla mnie najlepszy ze śmietaną 🙂
Ze śmietaną??? To musi ciekawie smakować 😉
smietana? nigdy nie jadlam.tzn jak sie to robi?
Gotuje szczęśliwego normalnie bób w osolonej wodzie a po ugotowaniu dodajesz śmietaną talerzu i jesz. Jak dla mnie tylko tak podany bób jest jadalny 🙂
Moje swojskie smaki! 😀
Ale ten bób przed połączeniem z boczkiem to chyba trzeba obrać z łupinki jeszcze, co? ^^”
Pozdrawiam!
N.
Niby tak. Myśmy jednak wcieli bez odbierania 🙂