Kolejne moje ogórkowe przetwory… A jeszcze mam w planach zrobić parę innych ogórkowych wariacji 🙂
3-4 cienkich ogórków gruntowych / zalewa: 6 szkl wody / 2 szkl octu 10 % / 3 szkl cukru / 2 płaskie łyżki soli / torebka kurkumy w proszku
Ogórki umyć, pokroić w plasterki grubości 1 cm (lub pionowo w ćwiartki) i przełożyć do wyparzonych słoików. Składniki zalewy (bez kurkumy) zagotować, lekko wystudzić, wymieszać z kurkumą i wlać do wypełnionych słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 7-8 min w temp. 85 st. C. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem, wystudzić, nzowu odwrócić i wstawić w chłodne miejsce.
Polecam również:
More from my site
Categories: Domowy wyrób, Warzywne
Inny sposób na ogórki, ciekawa jest tylko czy dla smaku czy koloru ?
Bardziej nastawiona jestem na nowy smak.
Ciekawa jestem smaku tych ogórków, musisz opisać wrażenia smakowe po otwarciu pierwszego sałoiczka
przepis znam juz bardzo dawno mama je robila w domu , bardzo smacczne
ROBILAM WCZORAJ 🙂