Lekka, delikatna zapiekanka z młodych ziemniaczków, szynki i dużą ilością szczypiorku!
1-1,5 kg małych młodych ziemniaków / 10 dag ostrego sera żółtego / 6 plastrów szynki / 3 jajka / 0,5 l śmietanki 30% / łyżka musztardy dijon / łyżeczka soli / pęczek dymki ze szczypiorkiem / duża szczypta gałki muszkatołowej / 1/2 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie, na tyle, by dały się podzielić widelcem po odcedzeniu. Piekranik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć ciepłe, podzielone widelcem na pół ziemniaki. Cebulki ze szczypiorkiem drobno kroimy i rozkładamy na ziemniakach. Szynkę kroimy w paseczki u rozkładamy na wierzch. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, musztardą, gałką, solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki startego sera i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym startym serem. Pieczemy ok. 30 min (najpierw pod przykryciem, potem bez).
Bardzo ciekawy pomysł!! Do wykorzystania!