Po prawie tygodniu deszczu, nadeszły znowu upalne dni 🙂 W takie dni na stole przyjemnie zawita chłodnik z młodych warzyw, w tym przypadku z botwinki.
3-4 gruntowe ogórki / 40 dag botwinki / pęczek szczypiorku / pęczek natki pietruszki / garstka koperku / 1 l kefiru / 2 ząbki czosnku / sok z cytryny / sól, pieprz, cukier
Obrane ogórki ścieramy , oprószamy solą, odstawiamy. Umytą i oczyszczoną botwinkę siekamy, zalewamy szklanką wody, lekko solimy i zakwaszamy kilkoma kroplami soku z cytryny, zagotowujemy i dusimy ok. 10 min. Następnie studzimy, osączamy, dodajemy do odciśniętych ogórków, dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśniety czosnek i kefir, doprawiamy do smaku. Schładzamy min. 2 godz. Podawać z jajkiem na twardo lub/i z ziemniakami lub sam. Jeśli chłodnik jest zbyt blady dodajemy wodę, w której gotowała się botwinka.
Pyszna zupka, uwielbiam taka!!
muszę jutro zrobić! Wygląda apetycznie
naprawde jest dobra:)