Polubiłam ostatnio obiady w formie domowych burgerów, najczęściej wegetariańskich. Część jemy w domu, a część mąż bierze do pracy na drugi dzień. Tym razem bajgle nadziane są tuńczykiem wymieszanym z majonezem i serem, który podczas ich zapiekania fajnie się roztapia. Oczywiście jak nie mamy czasu i ochoty tyle siedzieć w kuchni i jeszcze robić bajgle możemy użyć zwykłych kupnych bułek, ale co domowe to domowe…
ok. 4 bajgle (przepis) / 2 puszki tuńczyka / 3 łyżki majonezu / 2 łyżki szczypiorku posiekanego / 1-1,5 szkl startego sera żółtego
Wymieszać odcedzonego tuńczyka z majonezem i szczypiorkiem. Doprawić. Bajgle przekroić wzdłuż i nałożyć ostrożnie wokoło na dolne części tuńczyka. Posypać serem żółtym, ułożyć na blasze i zapiec aż ser się rozpuści. Posypać szczypiorkiem i nałożyć wierzch bajgli.
Źródło: Przepisy na cały rok
Uwielbiam tuńczyka, bajgle wyglądają cudownie!
🙂