Jestem ciekawa czy kto robi w domu takie lub podobne paluszki? 🙂 Rewelacyjna sprawa, super do pochrupania wśród znajomych lub na piknik.
12 dag mąki / 12 dag startego ementalera / 6 łyżek kwaśnej śmietany / 6 dag masła / 1 jajko do smarowania / ewent. masło do blachy / sól, słodka papryka
Mąkę posiekać z masłem, serem i śmietaną. Wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, pokroić w paski szerokości 1 cm i długości 12 cm. Każdy pasek skręcić w spiralę, ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i papryką. Piec 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Czas wykonania: 1 godz. 15 min
More from my site
Categories: Przekąski
Świetne! Ja robię takie z ciasta francuskiego 🙂
Robię takie krakersiki. Posypuję mocno papryka ostrą i ziołami. Są cudownie pyszne!
Czyli to samo ciasto tylko kroisz małe prostokąciki?