Pomysł na szybki, prosty a dobry obiad.
25 dag makaronu / 20 dag pieczarek / 1/2 szkl pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego / 3/4 szkl śmietany kremówki / 1 łyżka posiekanej natki / 15 dag gotowanej szynki / sól i pieprz
Wlać śmietanę do garnka, dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do granicy wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i delikatnie gotować 8-10 min, sporadycznie mieszając, aż krem zgęstnieje.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente.
Zdjąć naczynie z grzybami z ognia, wmieszać do niego ser. Gdy już się rozpuści, postawić rondel na małym ogniu i wmieszać pokrojoną w paski szynkę i posiekaną natkę.
Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Delikatnie wymieszać i podawać.
Źródło: Przepisy na cały rok
Bardzo smacznie u Ciebie!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!!