Sezon jagodowy się już rozpoczął. Moja propozycja na wykorzystanie jagód to muffinki z pyszną kuruszonką. Oczywiście można je zrobić z malinami zastępując nimi jagody 🙂
2 1/4 szkl mąki / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 1/2 łyżeczki sody / szczypta soli / 1/2 szkl cukru / 2 jajka / 1 szkl jogurtu naturalnego / 2 łyżek rozpuszczonego masła (ew. oleju) / 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) kruszonka: 1/2 szkl mąki / 2 łyżki masła / 2 łyżki cukru
Kruszonka: wsypać mąkę do miski, dodać masło i cukier, wyrabiać palcami sypkie ciasto. Schłodzić.
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Jajka lekko ubić , następnie wmieszać jogurt i masło. Zrobić wgłębienie pośrodku suchych składników, wlać ubite jajka i wsypać owoce. Delikatnie wymieszać Wyłożyć ciasto do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec ok. 25 min, aż ciasto wyrośnie, nabierze złotej barwy i sprężystości.
Uwielbiam muffiny, te wyglądają na pyszne!