Te kotleciki robiłam już dwa razy, i dopiero za drugim razem udało się zrobić zdjęcie 🙂 Same kotlety są dobre, ale w formie burgerów są rewelacyjne! Nawet mąż (mięsożerca, przeciągany przeze mnie na roślinożercę) zachwala i podpytuje kiedy znowu je zrobię 🙂
1 kalafior / 2 szkalnki ugotowanego ryżu / 1/2 szkl kaszki kukurydzianej / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / koperek / sól i pieprz
Kalafiora ugotować go miękkości, rozdrobnić widelcem (nawet z łodyżkami). Wymieszać z ryżem, dodać posiekany koperek. mąkę oraz tyle kaszy, by dało się formować kotleciki. Zamiast kaszy można dać bułkę tartą. Formować owalne kotleciki, obtaczać lub nie w kaszy (lub bułce tartej), smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać do obiadu lub w bułce w formie burgerów.
Do burgerów użyłam: bułek, pomidora, ogórka, cebuli i majonezu.
Źródło: Olga Smile
Fajny pomysł, podobają mi się takie burgery bezmięsne
Czy zamiast kalafiora będzie pasować brokuł? I czy kotlety nadają się do zamrożenia? 🙂
Myślę, że tak w obu kwestiach.