Zapraszam na kolejną pozycję kulinarną, którą warto mieć w swojej biblioteczce, bo ułatwi nam pracę w kuchni.
Niedawno trafił w moje ręce poradnik – „Nóż w kuchni. Sekrety szefa kuchni” czyli jak kroić i obierać, żeby smacznie zjeść. Jest to poradnik o nożach i innych fajnych sprzętach firmy Fiskars oraz o ich prawidłowym użytkowaniu w kuchni. Wdrąży nas, krok po kroku, w techniki krojenia, zapozna nas bliżej z nożami i wiele nam o nich opowie.
Książka podzielona jest na następujące rozdziały:
WSTĘP
*Historia noża
*Budowa noża
*Wybór noża
*Noże codziennego użytku
*Jak dbać o noże
*Ostrzenie noży
*Jak trzymać nóż szefa kuchni
*ABC bezpieczengo używania noży
KROIMY WARZYWA
*Noże do warzyw
*Cebula
*Dymka i por
* itd.
KROIMY OWOCE, GRZYBY I ZIOŁA
*Noże do owoców, grzybów i ziół
*Ananas
*Awokado
*itd.
KROIMY DRÓB I MIĘSO
*Noże do drobiu i mięsa
*Kurczak
*Wołowina i cielęcina
*Wieprzowina
KROIMY RYBY
*Noże do ryb
*Sprawianie ryb
*Łosoś
GOTUJ Z NAMI (przepisy)
Zabierając się za cokolwiek w kuchni warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych rodzajów noży. Owszem, na upartego da radę pokroić wszystko jednym, ale po co się tak męczyć skoro Fiskars wyprodukował kilkanaście typów noży i obieraczek odpowiednich dla konkretnych rodzajów produktów? 🙂
Przeglądając książkę zdziwiłam się ile jest rodzajów noży! Każdy może być używany do czegoś innego: do zwykłego obierania, do siekania, do krojenia w kostkę, do pomidorów, do chleba, krojenia na plasterki i szatkowania, do skrobania i krojenia drobnych warzyw i owoców, do filetowania. Ponadto znajdziemy także nożyce do drobiu i zwykłe kuchenne oraz różne skrobaczki i obieraczki.
Pomiędzy poszczególnymi technikami krojenia przedstawione są proste przepisy z ładnymi fotografiami.
Każdy, kto lubi gotować – na co dzień w domu czy zawodowo – powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia. Dzięki temu poradnikowi wybierzemy odpowiedni nóż i dowiemy się jak o niego dbać, by jak najdłużej nam służył.
Dane techniczne:Autor: Marta Dobrowolska-Kierył
Okładka: twarda Rok wydania: 2013
Ilość stron: 128
Fotografie: tak
Za możliwość zrecenzowania książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu RM.
Na stronie wydawnictwa znajduje się krótki filmik prezentujący tą książkę – wasrto sobie obejrzeć przed ewentualnym zakupem.
Przyjrzę się bliżej książce 🙂