Gdy tylko pojawia się w sklepie młoda kapusta oczywiście ja marzę o takiej gotowanej z koperkiem i odrobiną śmietany. Po prostu pychota! Od momentu doprawienia mieszam i podjadam, a potem jeszcze w ciągu dnia z garnka 🙂
1 główka młodej kapusty / 2 duże cebule / 1 łyżka masła / 1 duży liść laurowy / 3 ziarna ziela angielskiego / 1/2 – 1 łyżeczki soli / ½ łyżeczki mielonego pieprzu / pęczek koperku / 200 -300 ml bulionu albo wody / 2 łyżki śmietany
Kapustę dobrze opłukać, przekroić na ćwiartki i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i delikatnie ją podsmażyć (do lekkiego zrumienienia). Na cebulę wrzucić pokrojoną kapustę, dodać wszystkie przyprawy i wlać gorący bulion. Gotować pod przykryciem około 20 -25 minut, aż kapusta będzie miękka a płyn prawie odparuje (pod koniec gotowania można ściągnąć przykrywkę i pilnować, aby kapusta się nie przypaliła) . Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Koperek pokroić drobno (bez łodyżek), dodać do kapusty i wymieszać. Dołożyć śmietanę, podusić jeszcze 2 – 3 minuty i gotowe.
Piękne zdjęcie!!
Dziękuję 🙂 mąż robił 🙂